home > thema's > wonen > op stand > schriftelijke bronnen terug
<h1>Veranderde ordening stedelijk grondgebruik</h1>
help toelichting hulpvragen trefwoorden
Voortdurend liet het gemeentebestuur merken dat er haar veel aan gelegen was om de omgeving van het park ‘op stand’ te laten verkavelen en bebouwen. Men hield strak vast aan gestelde rooilijnen en lage bebouwingsdichtheid. Verzoeken om ontheffing werden, anders dan in het geval van Sarphati’s NBM, niet toegestaan. Ook de Vereeniging Rij- en Wandelpark stelde zulke eisen, mede op verzoek van het gemeentebestuur, waarmee zij immers zulke hechte personele banden onderhield. Toen de vereniging in 1871 toestemming vroeg tot de aanleg van de toekomstige P.C. Hooftstraat vermeldde zij reeds in haar Adres hier huizen met bovenwoningen te wensen, met huren van f. 300,- tot f. 400,- per jaar. De gemeente stemde hier van harte mee in, en ging tot een verdere ontwikkeling van het stratenpatroon in dit gebied over, dat in het Plan van Niftrik al duidelijk een luxe signatuur had gekregen.

Titel:Amsterdam 1876 1914; economisch herstel, ruimtelijke expansie en de veranderende ordening van het stedelijk grondgebruik
Auteur:Michiel Wagenaar
Herkomst:Academisch Proefschrift Universiteit van Amsterdam, Amsterdamse Historische Reeks No. 16
Datering:1990
Inventarisnummer:Amsterdam Museum - Stadsarchief Amsterdam 56C17
Je aantekeningenPrinten
uitleg verbergen
  • klik op de knop met de + om de toelichting te lezen

  • klik op de knop met het ? om hulpvragen te lezen

  • klik op de knop met a-z om trefwoorden op te roepen waarmee je naar andere bronnen kunt

  • kijk in het gele vak onderin voor de basisgegevens

  • klik op de knop met de pen rechtsonder om een notitie te plaatsen

  • klik op de knop met de printer rechtsonder om de afbeelding en gegevens te printen

transcriptie verbergen

trefwoorden verbergen

P.C. Hooftstraat
huurwoning
status
huurprijs
herenhuis

hulpvragen verbergen

toelichting verbergen

Deze bron komt uit het hoofdstuk over stadsuitbreidingen in Amsterdam tussen 1875 en 1914. Stadsingenieur J.G. van Niftrik ontwierp een uitbreidingsplan. Daarin was plaats voor wijken met woningen voor welgestelde Amsterdammers. Particulieren zoals de arts en projectontwikkelaar Sarphati waren geïnteresseerd om zulke woningen te bouwen. Ook De Vereeniging Rij- en Wandelpark had interesse. Deze particuliere vereniging had het Vondelpark aangelegd en ging nu de straten rondom het park bebouwen met luxe woningen, waaronder de P.C. Hooftstraat.