home > thema's > onderwijs > vorming > schriftelijke bronnen terug
<h1>Loffelijk ontslag</h1>
help toelichting hulpvragen trefwoorden
p. 356
Had moe ook weer bijna ruzie over gekregen; ‘k zal Kees daar voor ene paar kwartjes in de week loopjongen laten spelen! Hij zou meer aan z’n schoenen verslijten. Was ook zo; en hij zou z’n loffelijk ontslag d’r voor hebben moeten laten schieten, en dus nooit meer kans gehad hebben op een fatsoenlijke betrekking.
Nee hoor, eerst loffelijk ontslag, en dan met het getuigschrift d’r op los. Kreeg-ie naturlijk een prachtig kantoor; frans had-ie al geleerd, en duits en engels zou-ie leren.
‘Nog op school?’
‘Ja meneer, maar ik zit al voor de tweede keer in de hoogste’. En tegelijk dacht hij: wat gek, wat raar, daar sta ik zo ineens maar om een betrekking te vragen, en ik ben nog gewoon op school.

p. 358
Eh… hoe wist je moeder eigenlijk dat we hier de vakature hadden?’vroeg toen de heer.
Kees kreeg een kleur. Daar was de harde werkelijkheid weer; en hij voelde zich als iemand, die in een vlaag van opwinding een dom avontuur begonnen is.
‘Moe wist het niet’, zie hij gewild-luchtig, ‘maar ik las dat papier, en toen dacht ik, laat ik ‘es vragen… om er dan met moe over te praten, over ene paar maanden haal ik toch loffelijk ontslag, ziet u. ‘
‘Loffelijk ontslag? Wat is dat? ‘
Kees raakte even in de war; iemand met een kantoor, die dat niet eens wist?
‘Da’s het getuigschrift, als je van school af gaat,’ antwoordde hij toen.


Titel:Kees de Jongen, hoofdstuk XXIX, p. 356 en 358
Auteur:Theo Thijssen
Herkomst:Uitgevers Mij. C.A.J. van Dishoeck, Bussum
Inventarisnummer:Stadsarchief Amsterdam - V 758
Je aantekeningenPrinten
uitleg verbergen
  • klik op de knop met de + om de toelichting te lezen

  • klik op de knop met het ? om hulpvragen te lezen

  • klik op de knop met a-z om trefwoorden op te roepen waarmee je naar andere bronnen kunt

  • kijk in het gele vak onderin voor de basisgegevens

  • klik op de knop met de pen rechtsonder om een notitie te plaatsen

  • klik op de knop met de printer rechtsonder om de afbeelding en gegevens te printen

transcriptie verbergen

trefwoorden verbergen

getuigschrift
Theo Thijssen
Kees de Jongen

hulpvragen verbergen

  • Geeft de bron informatie over hoeveel jaar Kees Bakels op school zat?

  • Wat had hij daar allemaal geleerd?

  • Wat was het voordeel van ‘loffelijk ontslag’?

toelichting verbergen

‘Kees de Jongen’ (1923) is het bekendste boek van Theo Thijssen (16 juni 1879-23 december 1943). Het boek gaat over de fantasiewereld van Kees Bakels, een Amsterdamse jongen. De eerste druk werd gepubliceerd in 1923. De bron is overgenomen uit de 8e druk.
Theo Thijssen groeide op in de Amsterdamse Jordaan. Hij ging er naar school en gaf er later les. Voor de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP) zat hij in de Tweede Kamer en in de Amsterdamse Gemeenteraad.
Naast z’n werk schreef hij. Z’n literaire werk gaat het vaak over opgroeiende jeugd en onderwijs. Zoals ‘In de ochtend van het leven’, waarin Thijssen z’n jeugdherinneringen beschrijft.

In deze bron beschrijft Thijssen het fenomeen ‘loffelijk ontslag’. Het lager (basis) onderwijs leidde in die tijd niet in eerste instantie op tot vervolgonderwijs. Leerlingen bleven op school totdat ze oud genoeg waren om aan het werk te gaan. Daarom deden ze soms twee jaar of langer over de laatste klas. Als ze alle klassen goed doorlopen hadden, kregen ze ‘loffelijk ontslag’. Aan een toekomstige werkgever konden ze dit getuigschrift dan laten zien.