home > thema's > werken > fabrieken > schriftelijke bronnen terug
<h1>De fabrikage van suiker</h1>
help toelichting hulpvragen trefwoorden
Suikerfabricage Al meer dan 1000 jaar wordt suiker gewonnen uit het stengelsap van suikerriet, en sedert het begin van de negentiende eeuw ook uit de wortel van de suikerbiet.
Suikerriet is een 2 tot 4 m hoge en 4 tot 6 cm dikke stengels vormende grassoort, die in West- en Oost-Indië, Zuid-Amerika, Hawaï, de Filippijnen en andere tropische gebieden wordt verbouwd. Het sap bevat 14 tot 16% rietsuiker.
Na het kappen worden de rietstengels gereinigd en vervolgens in snijmolens in dunne reepjes gesneden. De suiker wordt in grote ketels (diffusiebatterijen) of ook wel in eenkoloms-uitloogtorens door heet water uit de reepjes opgelost ('uitgeloogd').
Het ruwsap bevat 13-15% in water opgeloste suiker en daarnaast onder andere zuren, zouten, eiwitstoffen en pectine. Het residu wordt verbrand of als papiergrondstof verder verwerkt. Aan de ruwsap wordt kalkmelk toegevoegd, waarbij het grootste deel van de bijgemengde stoffen uitvlokt en neerslaat. De neerslag kan eveneens als veevoeder of als kunstmest worden verwerkt. Na de kalkbehandeling wordt het suikersap met koolzuur of zwaveldioxyde geneutraliseerd (carbonatie). Het neutrale sap (dunsap) wordt gefiltreerd, zonodig gebleekt en na nog een keer filtreren in diksapkokers ingedampt. Tussentijds wordt nogmaals gefiltreerd en tenslotte zo ver ingedikt, dat een deel van de suiker als kristallen neerslaat. Door centrifugeren, wassen en andere zuiveringsbewerkingen verkijgt men tenslotte de sneeuwwitte suiker in kristal-, suikerbrood- of klontjesvorm met een zuiverheid van 99,5%. Daarnaast ontstaat een stroperig, bruingekleurd bijproduct (melasse) dat tot veevoeder wordt verwerkt. Tegenwoordig kan men door toepassing van adsorptief (absorberende) werkende zuiveringsmiddelen het hele zuiverings- en filtreerprocedé met kalkmelk overslaan en de suiker direct door indamping van het ruwsap en wassen van de zo verkregen suikerkristallen raffineren.

Titel:II.3. Suikerfabricage
Herkomst:In: Hoe werkt dat? 2. Prisma-Technica, Uitgever Het Spectrum b.v.
Datering:1974
Inventarisnummer:Openbare Bibliotheek
Je aantekeningenPrinten
uitleg verbergen
  • klik op de knop met de + om de toelichting te lezen

  • klik op de knop met het ? om hulpvragen te lezen

  • klik op de knop met a-z om trefwoorden op te roepen waarmee je naar andere bronnen kunt

  • kijk in het gele vak onderin voor de basisgegevens

  • klik op de knop met de pen rechtsonder om een notitie te plaatsen

  • klik op de knop met de printer rechtsonder om de afbeelding en gegevens te printen

transcriptie verbergen

trefwoorden verbergen

suikerfabricage
suikerraffinaderij

hulpvragen verbergen

toelichting verbergen