home > thema's > demografie > sterfte > beeldbronnen terug
<h1>Jonkheer Spillenaer</h1>
help toelichting hulpvragen trefwoorden
Vergroot


Titel:Jonkheer Spillenaer
Maker:August Allebé (1838-1927)
Datering:1870
Techniek:olieverf
Materiaal:paneel
Afmeting:30 x 38 cm (ovaal)
Inventarisnummer:Amsterdam Museum - A 34340
Je aantekeningenPrinten
uitleg verbergen
  • klik op de knop met de + om de toelichting te lezen

  • klik op de knop met het ? om hulpvragen te lezen

  • klik op de knop met a-z om trefwoorden op te roepen waarmee je naar andere bronnen kunt

  • kijk in het gele vak onderin voor de basisgegevens

  • klik op de knop met de pen rechtsonder om een notitie te plaatsen

  • klik op de knop met de printer rechtsonder om de afbeelding en gegevens te printen

transcriptie verbergen

trefwoorden verbergen

sterfte
Jonkheer Spillenaer

hulpvragen verbergen

  • Kun je uit de toelichting halen hoe oud Cornelis geworden is?

  • Welke indruk geeft het schilderij je van de positie van familie Spillenaer: behoorde de familie tot de lagere, midden- og hogere klasse? Wat denk je?

toelichting verbergen

Op dit schilderij is Cornelis Spillenaer afgebeeld. Cornelis was het zesde kind van de familie Spillenaer. Hij werd geboren op 31 augustus 1863.
Van zijn vader zijn verschillende beroepen bekend: Controleur, Commissionair in Assurantiën, Controleur van de Vennootschapsbelasting. Het gezin verhuisde vaak: alleen al tussen 1862 en 1869 zijn vijf adressen bekend.

Het gezin kon zich een dienstbode veroorloven: bij de geboorte van Cornelis heeft het de toen 14-jarige Bartha Margaretha Wolter in dienst. Na Cornelis worden nog twee kinderen geboren: Carolina in 1866 en Arnold in 1868.
Het jaar 1869 bracht geen geluk voor het gezin: in februari overlijdt de net eenjarige Arnold, 24 november de driejarige Carolina en 29 november Cornelis. Van Cornelis is de doodsoorzaak bekend: Morbii Bronchii Pneumoniae (longontsteking). Na zijn dood heeft August Allebé dit portretje van hem geschilderd aan de hand van een foto.

August Allebé werd geboren op 19 april 1838 en was schilder en lithograaf. Hij studeerde aan de Rijkacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam, waar hij ook hoogleraar en directeur geweest is. Zijn werk (o.a. portretten, stillevens, landschappen) was aanvankelijk nog sterk romantisch van aard, maar werd later gematigd realistisch. In zijn functie van docent had hij een belangijke invloed op de schilders van de zogenaamde Amsterdamse School. Werk van August Allebé bevind zich o.a. in het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum.